„ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat

Tájékoztató A „ZÖLD FEHÉRVÁRÉRT” programról 2016

A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség idén hatodik alkalommal szervezte meg és bonyolította le az Európai Mobilitás Hét keretén belül a „Zöld Fehérvárért „programot a város általános és középiskolásai részére.

word_dokumentumTÁJÉKOZTATÓ a 2016. évi Zöld Fehérvárért hétről

pdf_dokumentumZöld Fehérvár Programban résztvevők

 

 

„ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat – Székesfehérvár kiemelt természeti területeinek látogatása 2014

Az Európai Mobilitási Hét „ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat keretében lehetőség van Székesfehérvár kiemelt értékű természeti területeinek látogatására térítésmentes buszjáratok igénybevételével  (mellékelt Alba Volán menetlevél kitöltésével, felmutatásával).
A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség előzetes egyeztetés és regisztráció után mindegyik helyszínen túravezetőt biztosít.

Telefonos regisztráció: szept. 12-től szept. 17-ig, hétköznap 10-14 óráig

Varga János 06/20 946 9279

Helyszínek, időpontok

Sóstó Tanösvény     szept. 16. kedd

Rácbánya                   szept. 17. szerda

Aszalvölgyi-árok    szept. 18. csütörtök

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

   
pdf_dokumentum A tájékoztató és az autóbusz menetlevél
   
pdf_dokumentum A természeti értékek

 

 

„ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat – Székesfehérvár természeti értékeinek látogatása 2013

Az Európai Mobilitási Hét „ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat keretében lehetőség van Székesfehérvár kiemelt természeti értékkel bíró területeinek látogatására iskolás csoportoknak térítésmentes buszjáratok igénybevételével.

Az ALBA VOLÁN Vállalat biztosítja, hogy a menetlevéllel rendelkező tanulócsoportok a látogatás napján iskolájukból a menetdíj megfizetése nélkül juthatnak el a fenti helyszínekre, a helyi járatos autóbuszok igénybevételével. Kérjük, szíveskedjenek pontosan kitölteni, és a gépkocsivezetőknek bemutatni az alábbi menetlevelet (szükség szerint sokszorosítható).

A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség előzetes egyeztetés után mind a három helyszínen túravezetőt biztosít.

A jelentkezés telefonon lehetséges:

szeptember 12-én és 13-án 8-14 óra között
VARGA JÁNOS – 06/20/946-9279

Helyszínek, időpontok:

Sóstó Tanösvény szept. 16. hétfő és szept. 19. csütörtök
Aszalvölgyi-árok szept. 17. kedd
Rácbánya szept. 18. szerda

Túravezetés a megadott helyszínekre  8:00 – 12:00 óra között kérhető minden fél órában.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

word_dokumentum Az autóbusz menetlevél    

 

 

„ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat – Székesfehérvár kiemelt természeti területeinek látogatása 2012

 

Az Európai Mobilitási Hét „ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat keretében lehetőség van Székesfehérvár kiemelt természeti területeinek látogatására térítésmentes buszjáratok igénybevételével.
A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség előzetes egyeztetés és regisztráció után mind a négy helyszínen túravezetőt biztosít,
és a Palotavárosi tavaknál Nordic Walking¹ sétaprogramra is lehetőség van bothasználattal.
A regisztrációs lap itt letölthető és kitöltése után a fehervaritermeszetbaratok@gmail.com e-mail címre küldendő el.

Helyszínek, időpontok

Aszalvölgyi-árok     szept. 18. kedd
Rácbánya                   szept. 19. szerda
Sóstó Tanösvény    szept. 20-21. csütörtök-péntek
Palotavárosi tavak szept. 21. péntek

2012. októberében 3 fordulós online vetélkedőre várjuk az általános iskolásokat a Világörökség éve témakörében.

Információ: Lugosiné Neumann Márta  mobil: 06/20 9793 053

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

   
word_dokumentum A regisztrációs lap
   
word_dokumentum Az autóbusz menetlevél
   
word_dokumentum A tájékoztató

 

 

„ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat látogatottságának értékelése 2011

Az Európai Mobilitási Hét „Zöld Fehérvár” programját 2011. szept. 16-a és 23-a között rendezték meg.
A program szervezését a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség megbízásából a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület vállalta – segített a regisztrációban és a tájékoztatásban.

A látogatásra kijelölt helyek a következők voltak: Sóstói Tanösvény, Aszalvölgyi-árok, Palotavárosi tavak, Rácbánya.

A kiválasztott helyszínek mindegyike jól megközelíthető volt menetrendszerűen közlekedő autóbusszal, melyeken a gyerekek – az Alba Volánnak köszönhetően – ingyen utazhattak. Ezek a kijelölt zöld területek a város szerves elemei, mégis kevesen ismerik. Az ide látogatók elmondhatják, hogy a város értékes és érdekes területeivel ismerkedhettek meg.

A Sóstó Tanösvény egyre ismertebb, ezt mutatja a bejelentkezettek száma. A keddi hideg, esős időjárás miatt néhány csoport csütörtökre regisztrált. Volt tanító néni, aki elmondta, hogy buszos kirándulásra nem tudnak összegyűjteni pénzt, ezért különösen örültek az alkalomnak, és elsők között éltek is a lehetőséggel. (A Vízivárosi Ált. Isk., a Széchenyi I. Szakközépisk., a Kossuth L. Ált. Isk., a Bugát Pál Középiskola tanulói látogatták meg ezt a helyszínt.) A Táncsics iskola tanulói rendszeresen a Sóstón tartják szabadtéri biológia óráikat, de az alsóbb osztályok is szívesen és hasznosan töltik itt szabad idejüket.

Az Aszavölgyi-árok városból kivezető szakaszának egy részét jártuk be. (A Videoton Ipari Park melletti rész.) A Kossuth iskolából jött gyerekek csodálkoztak, miért nem az „árok” általuk ismert, játszóteres, városhoz közelebbi területén nézünk szét. A völgybe levezető, magas fűvel benőtt, alig járható ösvény után viszonylag rendezett útszakasz következett. Itt találtunk még virágokat, termést hozó cserjéket. Volt látnivaló, és a diákokat érdekelte a völgy története, növényei, virágai. Többen ugyanarra a véleményre jutottak, mint mi. Kis gondozással, pl. kaszálással, az út rendben tartásával, néhány paddal, az itt nyíló védett virágokat bemutató ismertetővel jól látogatható szabadidős területet lehetne kialakítani. Ugyanis, gondozatlansága ellenére, sokan látogatják: kocogók, kutya sétáltató helyi lakosok, kerékpárosok. (Látogató: Kossuth L. Ált. Isk.)

A Rácbánya bejárati része már szépen gondozott, kellemes környezet. További fejlesztése igazán hasznos területet jelenthetne a környék és a város lakóinak. (Látogató: Arany J. Ált. Isk. és Spec. Szakisk.)

A Palotavárosi tavaknál a nordic walking alapjaival ismerkedhettek meg az érdeklődő gyerekek és tanárok, majd a tavak körül volt lehetőség túrázásra „kempingezésre”.(Látogatók: Németh L. Ált. Isk., Munkácsy M. Ált. Isk.)
A Palotavárosi tavak és a Rácbánya környéke kevésbé vonzotta a látogatókat. Talán azért, mert más iskolák számára kiesik a város vonzás körzetéből?

Mi azt hiányoltuk legjobban, hogy a meglátogatott területek mindegyikéről hiányoznak a szemétgyűjtési lehetőségek.

Röviden összegezve: a kezdeményezés jó. A választott helyszínek érdekesek, jó ismeretbővítési lehetőségeket rejtenek. A programokat lehetne színesíteni más, jól megközelíthető helyszínekkel, pl. a sárpentelei parkerdő stb. A „Zöld Fehérvár” program részben elérte célját, az iskolás gyermekeknek megnyitotta az ismert és felfedezésre váró zöld területeket. Felkeltette érdeklődésüket a város természeti értékei iránt. Érdekes módon a kisebb gyermekek nyitottabbak fogékonyabbak, érdeklődőbbek voltak, mint a nagyobbak. Ahhoz, hogy mindennapi életükké váljon a természet, már óvodás korban, később pedig többször kellene élni ilyen lehetőségekkel. Hasznos példaként ökológiai, természet ismereti, biológia órák minél több szabadban való megtartását tűzni ki célul. Így az év különböző szakaszaiban ismerkedhetnek a természet változásaival az adott területeken. A folyamatosság, rendszeresség segíti a természetben való pontosabb eligazodást.

A mostani tapasztalat azt mutatja, hogy kevesen járnak rendszeresen a szabad természetben. Néhányan a vidéken élő nagyszülőknél nyaralás közben szereznek tapasztalatokat. A megkérdezett felnőttek többsége kevesellte a programot ismertető felhívást. Jónak tartották volna az iskolákban plakátok elhelyezését, a városi újságban a részletes program ismertetését, hogy az intézmények be tudják építeni programjukba.

Helyszín Időpont Gyerek látogató Kísérő
Sóstó Tanösvény szeptember 16. 86 6
Sóstó Tanösvény szeptember 22. 113 9
Sóstó Tanösvény szeptember 26. 42 4
Aszalvölgyi-árok szeptember 16. 42 3
Palotavárosi tavak szeptember 21. 27 3
Palotavárosi tavak szeptember 22. 24 1
Rácbánya szeptember 23. 25 3
Összesen   359 29

Az értékelést összeállította: Sajtosné Baráth Klára

 

 

„ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat – Székesfehérvár kiemelt természeti területeinek látogatása 2011

Az Európai Mobilitási Hét „ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat keretében lehetőség van Székesfehérvár kiemelt természeti területeinek látogatására térítésmentes buszjáratok igénybevételével. Mind a négy helyszínen előzetes regisztráció szükséges. A regisztrációs lap letölthető és kitöltése után a fehervaritermeszetbaratok@gmail.com e-mail címre beküldendő.

Helyszínek, időpontok

Sóstó Tanösvény    szept. 16. péntek és szept. 20. kedd
Aszalvölgyi-árok     szept. 19 hétfő
Palotavárosi tavak szept. 21. szerda
Rácbánya                   szept. 23. péntek

A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség előzetes egyeztetés után a Sóstó Tanösvénynél túravezetőt, a Palotavárosi tavaknál Nordic Walking séta programot biztosít bothasználattal.

Információ: Lugosiné Neumann Márta  mobil: 06/20 9793 053

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

  Regisztrációs lap:
word_dokumentum A regisztrációs lap