„ZÖLD FEHÉRVÁR” programsorozat látogatottságának értékelése 2011

A „ZÖLD FEHÉRVÁR” PROGRAM ÉRTÉKELÉSE

Az Európai Mobilitási Hét „Zöld Fehérvár” programját 2011. szept. 16-a és 23-a között rendezték meg.
A program szervezését a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség megbízásából a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület vállalta – segített a regisztrációban és a tájékoztatásban.

A látogatásra kijelölt helyek a következők voltak: Sóstói Tanösvény, Aszalvölgyi-árok, Palotavárosi tavak, Rácbánya.

A kiválasztott helyszínek mindegyike jól megközelíthető volt menetrendszerűen közlekedő autóbusszal, melyeken a gyerekek – az Alba Volánnak köszönhetően – ingyen utazhattak. Ezek a kijelölt zöld területek a város szerves elemei, mégis kevesen ismerik. Az ide látogatók elmondhatják, hogy a város értékes és érdekes területeivel ismerkedhettek meg.

A Sóstó Tanösvény egyre ismertebb, ezt mutatja a bejelentkezettek száma. A keddi hideg, esős időjárás miatt néhány csoport csütörtökre regisztrált. Volt tanító néni, aki elmondta, hogy buszos kirándulásra nem tudnak összegyűjteni pénzt, ezért különösen örültek az alkalomnak, és elsők között éltek is a lehetőséggel. (A Vízivárosi Ált. Isk., a Széchenyi I. Szakközépisk., a Kossuth L. Ált. Isk., a Bugát Pál Középiskola tanulói látogatták meg ezt a helyszínt.) A Táncsics iskola tanulói rendszeresen a Sóstón tartják szabadtéri biológia óráikat, de az alsóbb osztályok is szívesen és hasznosan töltik itt szabad idejüket.

Az Aszavölgyi-árok városból kivezető szakaszának egy részét jártuk be. (A Videoton Ipari Park melletti rész.) A Kossuth iskolából jött gyerekek csodálkoztak, miért nem az „árok” általuk ismert, játszóteres, városhoz közelebbi területén nézünk szét. A völgybe levezető, magas fűvel benőtt, alig járható ösvény után viszonylag rendezett útszakasz következett. Itt találtunk még virágokat, termést hozó cserjéket. Volt látnivaló, és a diákokat érdekelte a völgy története, növényei, virágai. Többen ugyanarra a véleményre jutottak, mint mi. Kis gondozással, pl. kaszálással, az út rendben tartásával, néhány paddal, az itt nyíló védett virágokat bemutató ismertetővel jól látogatható szabadidős területet lehetne kialakítani. Ugyanis, gondozatlansága ellenére, sokan látogatják: kocogók, kutya sétáltató helyi lakosok, kerékpárosok. (Látogató: Kossuth L. Ált. Isk.)

A Rácbánya bejárati része már szépen gondozott, kellemes környezet. További fejlesztése igazán hasznos területet jelenthetne a környék és a város lakóinak. (Látogató: Arany J. Ált. Isk. és Spec. Szakisk.)

A Palotavárosi tavaknál a nordic walking alapjaival ismerkedhettek meg az érdeklődő gyerekek és tanárok, majd a tavak körül volt lehetőség túrázásra „kempingezésre”.(Látogatók: Németh L. Ált. Isk., Munkácsy M. Ált. Isk.)
A Palotavárosi tavak és a Rácbánya környéke kevésbé vonzotta a látogatókat. Talán azért, mert más iskolák számára kiesik a város vonzás körzetéből?

Mi azt hiányoltuk legjobban, hogy a meglátogatott területek mindegyikéről hiányoznak a szemétgyűjtési lehetőségek.

Röviden összegezve: a kezdeményezés jó. A választott helyszínek érdekesek, jó ismeretbővítési lehetőségeket rejtenek. A programokat lehetne színesíteni más, jól megközelíthető helyszínekkel, pl. a sárpentelei parkerdő stb. A „Zöld Fehérvár” program részben elérte célját, az iskolás gyermekeknek megnyitotta az ismert és felfedezésre váró zöld területeket. Felkeltette érdeklődésüket a város természeti értékei iránt. Érdekes módon a kisebb gyermekek nyitottabbak fogékonyabbak, érdeklődőbbek voltak, mint a nagyobbak. Ahhoz, hogy mindennapi életükké váljon a természet, már óvodás korban, később pedig többször kellene élni ilyen lehetőségekkel. Hasznos példaként ökológiai, természet ismereti, biológia órák minél több szabadban való megtartását tűzni ki célul. Így az év különböző szakaszaiban ismerkedhetnek a természet változásaival az adott területeken. A folyamatosság, rendszeresség segíti a természetben való pontosabb eligazodást.

A mostani tapasztalat azt mutatja, hogy kevesen járnak rendszeresen a szabad természetben. Néhányan a vidéken élő nagyszülőknél nyaralás közben szereznek tapasztalatokat. A megkérdezett felnőttek többsége kevesellte a programot ismertető felhívást. Jónak tartották volna az iskolákban plakátok elhelyezését, a városi újságban a részletes program ismertetését, hogy az intézmények be tudják építeni programjukba.

Helyszín Időpont Gyerek látogató Kísérő
Sóstó Tanösvény szeptember 16. 86 6
Sóstó Tanösvény szeptember 22. 113 9
Sóstó Tanösvény szeptember 26. 42 4
Aszalvölgyi-árok szeptember 16. 42 3
Palotavárosi tavak szeptember 21. 27 3
Palotavárosi tavak szeptember 22. 24 1
Rácbánya szeptember 23. 25 3
Összesen 359 29

Az értékelést összeállította: Sajtosné Baráth Klára