A MOBILITÁS HÉT TAPASZTALATAI

Az Európai Mobilitási Hét programja 2012. szeptember 17-22. között került megrendezésre. Annak ellenére, hogy városunk ebben az évben nem csatlakozott ehhez a programhoz a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség vállalta, hogy az idén is meghirdeti a város iskolái között „ Ismerd meg közvetlen környezeted természeti érékeit” programot.

A látogatásra kijelölt helyek a következők voltak: Sóstói Tanösvény, Aszalvölgyi-árok, Palotavárosi tavak, Rácbánya.

Az érdeklődés a meghirdetett programok iránt jó volt. Az Aszalvölgyi-árokban, a Rácbányában, és a Palotavárosi tavaknál egy-egy, és a Sóstói tanösvényen két alkalommal került sor a terület bemutatására, összesen 493 tanuló és 40 kísérő részvételével. Örömteli számunkra, hogy 2011. évhez viszonyítva 145 fővel többen vettek részt ezeken a programokon.

Ebben az évben a tavalyihoz képes más iskolák jelentkeztek, középiskolások is bekapcsolódtak. Az idei látogatók többsége igényelte a területhez kapcsolódó részletes ismertetést. Az általános iskolások az adott terület bejárását, az ottani jellegzetes látnivalók kiemelését kérték. Többen pl. a Munkácsy Mihály Általános Iskolában tanító tanár úr elmondta, képeivel a környezetismeret órákat teszi szemléletesebbé, az itt látott növények, rovarok bemutatásával.

Tapasztalatunk, hogy a városi gyerekek érdeklődő figyelemmel fordulnak a természeti látnivalók felé. A pedagógusok nyitottsága pedig ezt még jobban elmélyíti. Szövetségünk pedig fontos feladatának tartja felhívni a figyelmet ezek védelmének fontosságára.

Továbbra is egyik kiemelkedő feladatunknak tartjuk a következő évi program megszervezésénél, hogy a város többi iskolájának figyelmét felkeltsük és érdekeltté tegyük ezen látnivalók megismerésében.

A legnagyobb segítség ennek a programnak a megvalósításánál, hogy a Közgyűlés jóváhagyásával az Alba Volán vállalat ingyenesen biztosította a területekre kilátogató diákok és kísérő tanárok utazását.

Több pedagógus jelezte, hogy csak egy hely bejárására kaptak engedélyt.

Tapasztalataink a bejárt területekről:

Aszalvölgyi-árok:
Ittlétünk alatt több kocogóval, túrakerékpárossal találkoztunk, tehát igény lenne arra, hogy a völgy bejárati része rendezettebb képet mutasson. Tavaly jobb állapotban volt ez a terület. Kaszálni kellene. Igaz szemetet lerakva csak egy helyen, közvetlenül a bejárat mellett találtunk.

Az ide látogató iskolások jól érezték magukat. Sok ősszel még nyíló virágot, pókokat, egyéb rovarokat találtunk itt.

A völgyzáró-gát meder részét éppen traktorral kaszálták és fokozták a már korábban lekaszált szénát, tehát rendben tartják. A mellette fekvő hepe-hupás terület, ahol fokozottan védett virágok élőhelye van, ismét a motorosok randalírozó helye lett.

Javaslatunk az ebben illetékesek felé: figyelmeztető tábla kihelyezésével, vagy a terület kerítéssel való megóvásával kellene lépni gyorsan, mert ha így megy a védett növények teljesen eltűnnek.

Rácbánya:

Szeptember első felében a bevezető szakaszhoz tettek le néhány padot. Ennek az itt lakók és az ide látogatók is örülnek. Köszönik.

A Zentai úti iskolások rendszeresen itt tartják tornaóráikat, de egyre többen látogatnak ide kisgyerekekkel sétálni, felnőttek futni, a csendes környék és a jó levegő miatt. Éppen ezért jól jönne egy homokozóval ellátott játszótér és még több pad elhelyezése.

Sóstói Tanösvény:

A területet bejáró középiskolások jelezték, ezt követően mi is ellenőriztük az általuk kifogásolt hiányosságokat. Igazuk volt több dologban is.

1. A Sóstó általános bemutatásáról a bejáratok közelében kellene elhelyezni rövid ismertetőt. (Egy ilyen tábla van, de eldugva, messze a bejárattól.)
2. A kihelyezett táblák jók, de a sematikus térképek (a táblák alsó részén) kevésbé igazítják útba azt, aki még nem járt itt.
3. Hiányoznak az útelágazásoknál a helyes irányt mutató kisebb nyilak, útbaigazító táblák. Merre tovább és ott milyen látnivaló várja az érdeklődőt. Ezeknek a kis eligazító, nyíllal ellátott tábláknak a költségvonzata nem sok, de nagy fontossággal bír.

Sokan használják a területet kocogásra, sétára. Különösen, amióta a Sárpentelei- tornapálya területe gondozatlan, illetve a bejáratnál parkoló autókat rendszeresen feltörik. Többen elmondták, hogy nem érzik magukat ott biztonságban, ezért átjöttek a tanösvényre kocogni.
Találkoztunk sétáló, fényképző idősebb házaspárral, ők elmondták gyakran járnak jó időben a Sóstóra. A körzeti Táncsics Mihály Általános Iskola biológia és testnevelés órákat tart itt.

A programban résztvevő általános iskolás gyerekek közül sokan elmondták, hogy korábban (óvodával, iskolával, szülőkkel) járt mát itt.

A középiskolások többsége (igaz ők többnyire vidékiek voltak) nem ismerték Sóstót.

A pedagógusok jelezték, hogy azért tudták elhozni tanítványaikat, mert a városi buszokat ingyen vehették igénybe. Erre a célra nem tudtak volna a szülőktől pénzt összeszedni.

Palotavárosi-tavak:

Ezen a helyszínen a tavalyi évhez hasonlóan a nordic walking alapjaival ismerkedhettek meg az érdeklődő gyerekek és tanárok, majd a tavak körül volt lehetőség túrázásra, „kempingezésre”.

Két éves tapasztalatunk, hogy ide kevés az egy óra. A teljes programra 1,5 óra lenne az ideális. Az idelátogató csoportoknak a területről, annak kialakulásáról egy rövid tájékoztatót adtunk.

Összegezés:

Ezek a területek szorosan kapcsolódnak városunk életéhez. Kiemelkedően fontos és hasznos zöldövezetek lehetnének az itt élők számára. Menetrendszerű busszal, vagy autóval könnyen, gyorsan megközelíthetők. Sok itt élő család kikapcsolódását és a szabadidő természetben való eltöltését segíthetik.

Ezért kérésünk a város illetékes vezetői felé a következő: tudjuk, hogy a nehéz anyagi helyzet városunkat sem kíméli, de kellő odafigyeléssel, szervezéssel a tapasztalt problémákat jól lehet orvosolni.

Javaslatok:
1. Tavasszal és ősszel önkéntes munka szervezése ezekre a területekre a városban működő egyesületek megkeresésével.
2. Városunk üzemeinek, gyárainak bevonása padok, eligazító táblák készítésébe (például: asztalos munkával foglalkozó üzemek, stb.)
3. A közmunkások időnkénti átirányítása fűkaszálás, egyszerűbb terepmunkák elvégzésére. Például padok, táblák, faeszközök felújításához.
4. Középiskolások, általános iskola felső tagozatosainak felkérése önkéntes munkára városunk természetvédelmi területeinek szépítésére.

Ezzel a szűkebb környezetük megóvására, megbecsülésére, a munka szeretetére nevelnénk városunk diákjait. Sok országban ez már jól működik. Szűkebb pátriánkban is ki kellene próbálni!

Sajtos Lajosné
túravezető

Kategória: Általános | A közvetlen link.