2017. január hónap bejegyzései

Kincsesbánya túra 2017. január 21.

2017. január 21.-én lezajlott a 10. jubileumi Kincsesbánya elnevezésű teljesítménytúra a Vizivárosi LSE szervezésében.

A Vízivárosi LSE a 10. jubileumi Kincsesbánya elnevezésű teljesítménytúráját Bükiné Törő Ágnes halála ötödik évfordulójának emlékére ajánlja fel. Ági, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség 12 éves elnöksége alatt közösségi munkájával szerepet vállalt a Magyar Természetbarát Szövetség, a Magyar Természetjáró Fiatalok Szövetsége, és az Észak-dunántúli Területi Természetbarát Szövetség elnökségében is. Szívügye volt a természetjárás és annak népszerűsítése, különösen a fiatalok körében. Számos országos, megyei és egyesületi rendezvény köthető a nevéhez. Szakmai és civil munkájáért több elismerést is kapott: Közművelődési Miniszteri Dicséret, Fejér Megye Sportjáért, MTSZ Emlékérem, Ifjúsági Természetjárásért Díj. 1990 óta volt a Vízivárosi LSE tagja, és 2010-től elnökségi tagja. Halála után az egyesület örökös tagsággal illette meg.

Egy kedves túratársunk által készített képeivel betekintést nyerhetünk a 20 km-es távról.

Fotóalbum megtekinthető a Fotóalbumok/2017 fül alatt:

Pupp János képei a 20 km-es távról

Véget ért a Gombaismereti tanfolyam

Véget ért a korábban meghirdetett gombaismereti tanfolyam.

Íme a tanfolyam tapasztalatai, beszámolója:

Az alapfokú gombaismereti tanfolyamok célja (a szervezők és oktatók szempontjából) minden esetben az, hogy a hallgatók megtanulják felismerni a gyilkos galócát, valamint a legfontosabb ehető és mérgező fajokat.

A résztvevők többsége a gombák étkezési értéke miatt csatlakozik a tanfolyamhoz, szeretnék kibővíteni azon fajok számát, melyeket étkezési céllal, biztonsággal gyűjtenek, de új gombászterületek megismerése is fontos a számukra.

A tanfolyam jellegéből adódóan (szakképzettséget nem nyújt, a több évszakos képzés eléggé elnyúlik stb.) rendre nagy a lemorzsolódás. Ez most sem volt másként, a jelentkezők kevesebb mint fele fejezte be a tanfolyamot.

Azt gondolom, hogy a tanfolyam minden résztvevő szempontjából hasznosítható tudást nyújtott. Több új gombászterületet sikerült együtt felfedezni, a túrák során szerzett közös tapasztalatok megerősítették a résztvevők közti kapcsolatokat, új barátságok születtek, többen a tanfolyam vége óta is folyamatosan gombásznak (olykor a tanfolyami társaikkal együtt).

A fentiek miatt a tanfolyamot hasznosnak és sikeresnek tartom. Biztos vagyok benne, hogy lesz még folytatása!

Fődi Attila

nyilvántartott gomba-szakellenőr

a tanfolyam oktatója

 

Bronz jelvényes túravezetői tanfolyam

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség meghirdeti a Bronz jelvényes túravezetői tanfolyamot és vizsgát gyalogos szakágban. Kezdés és jelentkezés 2017.02.21.Kedd 16.30 VMTSZ iroda. A jelentkezés interneten is lehetséges a mellékelt jelentkezési lapon.

A képzés tömbösített formában zajlik a megye különböző területein. (4 hét vége) Vizsga júniusban. A részletes kiírás, jelentkezési lap megtalálható itt a letölthető fájlok táblázatban.

Letölthető fájlok
word_dokumentum Középfokú, Ifjúsági és Bronz jelvényes
túravezetői tanfolyam programja 2017
word_dokumentum Jelentkezési lap